Hailey is erop! Interview: makers Devin Bunje en Nick Stanton over Marvel Easter Eggs, Musicals, Jo Koy, Mick Foley

Auliʻi Cravalho, de stem achter Disney’s Moana, is terug in animatie met Hailey’s On It!, de animatieserie die deze maand in première ging op Disney Channel. Het volgt Hailey (Cravalho), een jong tienermeisje, half-Hawaïaans meisje dat bang is om risico’s te nemen. Hailey hoort van een tijdreiziger dat de wereld op het spel staat als ze haar angsten niet overwint. Nu moet ze haar gedurfde checklist voltooien en de redder worden die ze had moeten zijn.

 

Hailey’s On It! gaat over tijdreizen en popcultuur, en Disney-fans krijgen allerlei paaseieren en referenties te zien, waaronder Marvel en musicals. De makers van de show, Devin Bunje en Nick Stanton, hebben gewerkt aan live-action en geanimeerde projecten, en de twee praatten met Nerd Reactor over Hailey’s On It!, muzikale invloeden, Marvel-referenties, Auli’i Cravalho’s zang en het werken met talenten als Weird Al, Jo Koy & Mick Foley, en meer.

Angrybeancoffeehouse: Was het überhaupt een uitdaging om van live-action naar animatie te gaan?

Nick Stanton: Het was zowel spannend als een uitdaging, zal ik zeggen. Het is opwindend dat je in animatie natuurlijk gewoon dingen kunt doen die je niet kunt doen in een live-action show, en je kunt de wereld openen en naar gekkere plaatsen brengen. Dus dat is altijd leuk voor ons. Ik bedoel, we begonnen onze carrière in animatie. Ik hou er gewoon van. Het was een uitdaging, vooral gezien het feit dat we de show vooral tijdens de pandemie aan het ontwikkelen waren.

We waren grote fans van het krijgen van feedback van het publiek voor grappen en zo, maar onze laatste show werd opgenomen voor een live studiopubliek. Zo wist je meteen of een grap werkte of niet, of dat hij plat viel, of dat hij soms een grotere reactie kreeg dan je dacht. Soms kreeg het helemaal geen reactie en kon je het snel herschrijven. En we waren heel goed in het luisteren naar wat het publiek zei. En toen hadden we jaren waarin we gewoon geen enkele reactie konden krijgen. Dus we vliegen een beetje blind. En ik denk dat we nog steeds super blij zijn met het eindproduct. Maar weet je, met animatie krijg je het soms maanden later terug en soms werkt het beter dan je dacht. Soms ook niet. En die aanpassingen zijn soms maanden in de maak, terwijl je bij een live-action show meteen punch-ups doet.

Disney+ is meer gericht op het jongere publiek, maar na het bekijken hiervan was het ook voor het oudere publiek. Ouders kunnen hier ook van genieten, vooral met sommige grappen. Wat was je mindset bij het toevoegen van veel referenties uit de popcultuur?

Devin Bunje: Precies. Ja, we proberen niets dommer te maken voor de kinderen. We denken eigenlijk dat kinderen ook behoorlijk verfijnd zijn in hun komedie. Dus het is alles wat ons aan het lachen maakt. Het schrijvende personeel of de crew zullen meestal proberen een manier te vinden om binnen te komen en we wilden een show maken die alle leeftijden zou aanspreken, vooral familiekijken en zo. En er zijn veel dingen die ik denk voor elke leeftijd.

Nick Stanton: Ik heb thuis twee kleine kinderen die in de demo zitten, dus ik kan een vrij goede graadmeter krijgen of het ze aan het lachen maakt, en het zijn meestal dezelfde dingen. Het is eigenlijk heel geavanceerd voor een tv-programma voor kinderen. Dit is een beste vriend, een jongen en een meisje die beste vrienden zijn. Maar ze kunnen meer worden dan dat. En het is ingewikkeld, toch? Weet je, het is net als Jim en Pam in The Office. En we hebben zoiets van: “Oh, zullen kinderen dat snappen?” Het is een verhaal met veel fijne kneepjes, maar ik denk dat kinderen zich er ook in zullen herkennen.

Er zijn veel bewegende delen, vooral met sciencefiction, de toekomst, omgaan met het heden, en Hailey die door dat alles probeert te navigeren. Was er een soort bord, zoals dingen proberen te plannen? Dit is bijvoorbeeld wat ze heeft gedaan, hier is de lijst, hier is hoe de toekomst eruit ziet, en hier zijn de personages.

Devin Bunje: Ja, er gaat veel planning zitten in elke aflevering en het hele seizoen. We hebben een geserialiseerd karakter aan de show. Er zijn dus zeker dingen die gaan veranderen. De relatiedynamiek gaat veranderen. Hailey groeit duidelijk als persoon, komt in het eerste seizoen een beetje uit haar schulp, en gewoon een beetje de relatiedynamiek en hun interacties met andere vrienden en liefdesbelangen en dat soort dingen. Maar ja, zoals je al zei, het tijdlijngedoe is altijd een constante doorn in het oog en iets waar ze voor moeten oppassen dat ze het niet verpesten.

Nick Stanton: We hadden echt een laserfocus om ervoor te zorgen dat het geen tijdreisshow is, toch? Zoals dat gebeurt in de eerste aflevering en er zijn enkele hints van in andere afleveringen, maar we houden van het idee om het model van Bill en Ted te volgen, waar het een gek tijdreisding is, maar plaatsvindt met echte kinderen in onze huidige, soort van normale wereld. Ik denk dat dat belangrijk voor ons was, niet alsof we de effecten van het klapperen van de vlinder niet zien. Het gaat gewoon om de hedendaagse soort herkenbare inzet.

Met de verschillende afleveringen kun je verschillende personages introduceren, en de show zit vol met veel populaire acteurs en komieken en zelfs worstelaars zoals Mick Foley. Je hebt Jo Koy, enzovoort. Hoe was dat in het prille begin?

Nick Stanton: We hebben een fantastische castingafdeling die ons gewoon geweldige mensen zou sturen die enthousiast waren om de show te doen; Mick Foley is een voorbeeld. Ik was een grote worstelfan toen Mick Foley de WWE-kampioen was, en ik herinner me dat ik naar de worstelwedstrijden van de mensheid keek. En hij is nog grappig ook! Hij heeft niet alleen die norse worstelaarpersoonlijkheid, maar hij kreeg ook alle grappen in de aflevering, en het vervulde mijn kinderfantasie om met de grote Mick Foley te werken. We hebben veel. Weird Al gaat aan. Ik denk dat UHF onafhankelijk van elkaar onze favoriete films was toen we opgroeiden. Dus dat was enorm voor ons om met Weird Al te werken. En hij doet ook een paar liedjes voor ons.

Hoe was dat om ze in de show te krijgen? Moest je voor hen pitchen? Of zei je gewoon: “Oh, het komt op Disney+.”

Devin Bunje: We hoeven gelukkig niet in te gaan op het onderhandelingsgedeelte. Maar meestal weten we dat er interesse is of geven ze ons suggesties, of hebben we een idee dat we graag een Jo Koy-type zouden willen of zoiets. En dan zijn we meestal wel in staat om dat te doen. Ze hebben hem genoeg geïnteresseerd kunnen krijgen om naar de show te komen, wat geweldig is. En ik denk dat het goed spreekt over de kwaliteit van de scripts die onze schrijvers hebben uitgebracht.

En elke aflevering heeft veel leuke, avontuurlijke delen. Ik denk dat een van mijn favorieten gewoon die met musicals is. En er zijn veel parodieën die de draak steken met bepaalde musicals; bijvoorbeeld Hamilton. Wat was je achtergrond in het beleven van theater? Als je ernaar kijkt, heb je dan zoiets van: “Ik wil dit aan deze aflevering toevoegen.”

Nick Stanton: Ik heb veel theater gedaan op de middelbare school. Dus weet je, veel daarvan kwam voort uit een beetje ervaring, want het is gewoon een gewone, je weet wel, middelbare school, je weet wel, theaterproductie, maar de persoon die gooit is een van onze hoofdpersonages, Christine, de hoedenkoningin, en het is allemaal een musical met een hoedenthema genaamd hoeden. En dat doen ze, we doen elke vorm van muzikale parodie gebaseerd op je weet wel, een hoed, eigenlijk. Dus ja, dat was echt leuk. Gewoon een soort medley doen van, je weet wel, een soort van onze favoriete showdeuntjes, maar er ook grappen en woordspelingen en zo in stoppen.

Devin Bunje: Ja, en de schrijver van die aflevering is Kevin Yee. Hij is acteur en schrijver, en hij is een grote musicalfan. Ik heb het gevoel dat we vier andere muzikale parodie-dingen hadden waar we geen tijd voor hadden, of we konden de Frozen-versie niet juridisch laten goedkeuren. Maar het is best goed. Het was vanaf het begin een beetje zijn baby en hij drong er echt op aan om een echt over-the-top middelbare schoolproductie te doen.

Aangezien Hailey de hoofdrol speelt in de show, moet ik het hebben over de castingkeuze voor Auli’i. Was ze vanaf het begin in je gedachten?

Devin Bunje: Ik denk niet dat we ons hadden kunnen voorstellen dat ze in het begin geïnteresseerd was, om eerlijk te zijn. We schreven de pilot en de eerste ronde stuurde onze Disney TVA-castingafdeling ons een aantal audities, en ze deed er auditie voor. En we zijn verheugd dat een Disney-prinses erin geïnteresseerd is. Toen we ernaar luisterden, was het geweldig. Ze is een ongelooflijke actrice geweest. Moana, weet je, het is een soort komedie. Het is een komedie met een hart, maar ze hoefde nooit de clou of iets dergelijks te dragen, en we willen echt dat Hailey een van de grappigere personages in de show is. Dus we hebben zoiets van: “Nou, laten we eens kijken of ze het kan.” En de eerste keer dat we haar binnenbrachten, begon ze het gewoon te nagelen en het was ongelooflijk. Ze is zo’n geweldige actrice, en ze is zo oprecht en zo lief. En het komt allemaal over. En ze kreeg het Hailey-personage heel snel te pakken. Dus ja, ze was geweldig.

En hetzelfde met Manny [Jacinto], hij zat in diezelfde eerste lichting. Hij was de eerste Scott. Nick en ik hielden van hem in The Good Place, en hij brengt gewoon zo’n zoete oprechtheid in alles. En ik zeg graag dat hij als een eenhoorn is. Hij is gewoon zo uniek in zijn komedie en zijn ritmes. Het is een heel speciaal soort personage. Het is niet iets dat je iemand op een rare manier hebt zien doen.

Met Auli’i zijn er fans van haar zang in Moana. Fans zullen haar horen zingen in de show. Was dat een bewuste keuze? Zoals: “Krijgen we een aflevering waarin ze mag zingen?”

Nick Stanton: Ja, oorspronkelijk maakte dat niet echt deel uit van de verhaallijn die we ons voorstelden. Maar als we eenmaal Auli’i hebben, moeten we muziek op een grote manier in deze serie verwerken. En dat zag je in de musicalaflevering waar ze dat grote nummer aan het einde heeft. Maar dat doen we nu door de hele serie heen. En er zijn een aantal echt geweldige nummers van onze componisten, Andrew Underberg en Matthew Tishler. Ze delen exact dezelfde gevoeligheden als wij. Ze zouden gewoon elk genre kunnen doen, en je ziet elk muziekgenre in de loop van zelfs het eerste seizoen. Er is een groot rockfestival, er is een tv-programma voor kinderen, er is natuurlijk de muzikale aflevering, en we gaan gewoon naar veel echt leuke plaatsen, en Auli’i heeft daar een groot deel van uitgemaakt.

Ik denk dat Disney-fans er ook een kick van zullen krijgen, vooral met de casting, de muziek, maar ook veel verwijzingen naar zelfs het Marvel Cinematic Universe. Wat is de limiet? Probeer je alles vol te proppen? “Laten we dit toevoegen, laten we dit toevoegen.” Dus wat houdt jullie tegen, of hebben jullie de vrije hand om te doen wat je wilt?

Devin Bunje: Disney legaal. Meestal is het tijd. Ik bedoel, we beginnen altijd met het verhaal. Het verhaal is het belangrijkste. Dus daar komt alles vanaf. En hoe meer we er kleine leuke verwijzingen of grappen of parodieën of hommages in kunnen persen, of wat het ook is, hoe beter. Ja, we hadden die ene aflevering waarin ze zich verkleden als hun favoriete superheldenpersonages, in de hoop de grote striptekenaars te ontmoeten die ze in hun aflevering hebben gemaakt. En we waren in staat om veel plezier te maken, een soort parodieën op het Marvel-universum. Dus dat was leuk om te doen. En de schrijver van die aflevering, Lindsey Reckis, is een grote fan van al die superheldenfilms en heeft geweldig werk geleverd door manieren te vinden om onze pet een beetje te kantelen zonder iets rechtstreeks te parodiëren.

Van alle dingen waar de show vol mee zit, wat wil je dat het publiek eruit haalt?

Nick Stanton: Ik denk dat een thema waarvan we echt willen dat ons publiek ermee thuiskomt, is dat je de verandering kunt zijn die je in de wereld wilt zien. Dit gaat over een normaal meisje dat vaak normale dingen op haar lijst doet, maar het is de eerste stap om echt grote dingen te doen. Dus ik denk dat dat een belangrijke boodschap is die we aan ons publiek wilden geven.

Devin Bunje: Ja, we houden van het idee dat iedereen echt een verschil kan maken. Het is zelfs niet als je het gevoel hebt dat je te bang bent om de eenvoudigste dingen te doen. Dat kan, je bent in staat tot grootsheid.


#Interviews #Televisie #Hailey’s On It #Hailey is erop

About the Author

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *